HTML

Facebook Oldalam

Táltos.TV

Friss topikok

Linkblog

Archívum

VI. Magyar Fényünnep - Szertűz gyújtás

2010.06.25. 19:37 Táltos.TV

2010. június 19-21. között rendezték a Pomázi Magyar Vár Alapítvány táborában a VI. Magyar Fényünnepet. A Táltos.TV a június 21-i rendezvénynapon volt jelen a kamerájával, a szervezők lehetővé tették valamennyi szer rögzítését, így azok is betekintést nyerhetnek az eseményekbe, akik nem tudtak személyesen jelen lenni.

A hétfői napon szinte végig esett az eső, ami az esti szerkezdésre elállt. A körben álló 24 jurta környékét addigra több száz résztvevő és látogató népesítette be, akik nem csak lelkesen szemlélték, hanem ha lehetőség adódott rá, aktívan be is kapcsolódtak a szertartásokba.

Az első videódokumentáció a 19:30-as szertűz gyújtást, valamint az azt követő Fehérlófia-ceremóniából mutat be részleteket.

Szer vezető: Petraskó Tamás
Dob: Regélő Fehér Táltos Dobcsapat
Fehérlófia hangja: Seregi Zoltán
Boldogasszony tánc: Horváth Csilla

Az eredeti 720p HD felbontású videó itt tekinthető meg ill. tölthető le: VI. Magyar Fényünnep - Szertűz gyújtás
Ugyanez a videó a YouTube-on is megtekinthető: VI. Magyar Fényünnep - Szertűz gyújtás
Véleményed, kérdésed van a cikkel vagy a felvétellel kapcsolatban? Itt megteheted!

Szólj hozzá!

Címkék: fehér pomáz táltos fehérlófia regélő dobosok fényünnep szertűz

IV. Földgyógyító Szilaj Dobünnep

2010.06.14. 20:43 Táltos.TV

2010. június 12.: Forró kánikulai nap, a forgatási listánkon szerepel egy tarnaszentmáriai rendezvény. A falucska az autó navija szerint Budapesttől 106 km-re van, meleg is van, nem is tudunk túl sokat a rendezvényről (van-e olyasmi, amit érdemes kamerával rögzíteni), így csak egyszemélyes stábként vágok neki a késő délutáni órákban a távnak.

A 255 lelkes pici falucska a Mátra délkeleti oldalán, a Tarna völgyében fekszik, egyetlen nevezetessége Magyarország egyik legrégebbi és szerintem egyik legtüneményesebb pici temploma. No, meg a Földgyógyító Szilaj Dobünnep a falucska határában, amit idén negyedik alkalommal rendezett a Szilaj Dobkör. Kitáblázva a rendezvényt nem láttam, de mivel a falunak csak két utcája van, eltévedni nem nagyon lehet (nekem azért sikerült elsőre a kettőből abba az utcába befordulnom, ami a rossz irányba vezetett).

A dobünnep helyszíne egy kb. 2-3 focipálya méretű sík terület, amit a Mátra erdős lankái határolnak. Középen egy fedett színpad meglepően jó hangtechnikával (nagyon jól szólt a völgyben Jeszenszky István hangja, remélem, ezt a videó is tükrözi valamennyire), mellette egy jurta árválkodik, kétoldalt a látogatókat kiszolgáló sátrak; az egyik oldalon vattacukor, lufik és mindenféle csecsebecsék, a másik oldalon a büfé jellegű sátrak. A nem túl nagyszámú látogató a tűző napsütés elől menekülve a "sörsátrat" részesítette előnyben, miközben a színpadon magányosan zenéltek a meghívott előadók.

Aztán a hegyek mögött lebukott a nap és egyszer csak megsokszorozódott a terület szélén parkoló autók száma. Megérkeztek a dobosok. A tűz körüli dobolás előtt, az utolsó színpadi előadó Jeszenszky István hangszerzetes volt, aki maga köré invitálta a jelenlévőket. Sosem láttam-hallottam őt eddig. Magával ragadó, intenzív, de sallangoktól mentes előadásmódja lenyűgözött, tényleg a hang mestere. Az alábbi videó-dokumentáció első felébe az ő szeréből válogattam be részleteket. Elnézést, ha időnként kicsit remeg a kép, de nem volt egyszerű egy kézzel kezelni a 3-4 kilós kamerát, a másik kezem ahhoz kellett, hogy csapkodjam a szúnyogokat...

A est fénypontja a már sötétedés utáni, tűz körüli közös dobolás, ezt örökíti meg a videódokumentáció második fele. Az együtt dobolást és éneklést tűzönjárás zárta, azonban ezt  már nem tudtam rögzíteni, túl kevés lett a fény, miután kihúnyt a tűz. A Szilaj Dobkörnek minden elismerés a szervezésért; egyszer talán megpróbálkozhatnának egy hasonló rendezvénnyel Budapest környékén, ahol kevesebb a szúnyog és valószínűleg több lenne a látogató... :)


A videót itt is megnézheted illetve letöltheted 720p HD felbontásban: 4. Földgyógyító Szilaj Dobünnep, vagy akinek a YouTube szimpatikusabb: Link a YouTube videóhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: dob táltos tarnaszentmária szilaj dobünnep földgyógyító

A Holdvilág-árok

2010.05.26. 12:24 Mónika@Táltos.TV


Ezt a videót az eredeti 720p HD felbontásban letöltheted a Táltos.TV Vimeo-oldaláról továbbá megtalálod a YouTube oldalunkon is.
A teljes fotósorozat a Flickr oldalán vagy a Táltos.TV Facebook oldalán tekinthető meg.

A Holdvilág-árok az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Pilisben, ehhez nyilván hozzájárul a közelsége Budapesthez. A főváros határától 20-25 km-re fekszik, autóval alig fél óra alatt érhetjük el az árok Pomáz felőli természetes bejáratát. Pilisszentkereszt irányába autózva, kb. 1 kilométerrel a csobánkai elágazás után következik Kiskovácsi, ahol többek között a pomázi Gálfi Béla kórház is található. A kórház épülete után kb. 200 méterre jobb oldalt van egy parkoló, innen indul a piros kereszt (+) jelzésű túristaút.

Az erdő irányába gyalogolva néhány száz méter után egy táblán Sashegyi Sándor, a Holdvilág-árok jeles kutatójának sorait olvashatjuk a hely történetéről, idézzük szavait:

"Nincs bizonyságunk arról, hogy az elmúlt évszázadokban, vagyis a török hódoltság előtt is így nevezték volna e területet. Valószínűnek látszik, hogy a Holdvilágárok elnevezés csak a török hódoltság utáni eredettel bír, de az is valószínű, hogy ezt a nevet a hely történelmi voltával kapcsolatosan tudatosan eszközölték. Felismerték e helynek hanyománybéli jelentőségét, s a felismert Mithras-kultusszal kapcsolatosan így adták a legkézenfekvőbb elnevezést: Holdvilágvölgy, vagy árok. A Holdvilágárok középső, mély, szakadékos részén több helyen emberi kezektől származó faragások, fejtések, gátépítések, hatalmas és apróbb sziklákból rakva, a puha andezittufába vájt tárnák stb. vonják magukra a figyelmet. A természet romboló munkája mára sok emberi alkotást pusztított el a mély kőmederben, mégis úgy tűnik, mintha ősi fémbányászattal kapcsolatos műveletek maradványaival állnánk szemben. Bár a bányászati szakemberek elutasították azt a feltevést, hogy a tárnák az ősbányászattal volnának kapcsolatban, a kérdés mégis az: vajon mi célból, s mikor készültek az árok legmélyebb részeiben a tárnák, amelyek 16-20 méter mélységben hatolnak be az andezittufa sziklaanyagába. A sziklaárok bal felén, a felső részen is találunk mesterséges alakulatokat. Horpák, melyek 2-3 méter átmérőjű besüllyedések és aknák eltömött helyeit látszanak igazolni. Hatalmas sziklák halomba rakva több helyen fedezhetők fel. Vajon nem-e sziklahalmos temetkezéssel állunk szemben? (...) Valószínű, hogy több ezer mozgalmas esztendő rohant el ezen ősi emlékek felett, melyek előtt tanácstalanul állnak meg a kirándulók és a szakemberek."

A túristaút az első pár száz méteren többnyire a patak partján vezet, egyszer a jobb, máskor a bal oldalán, így újra és újra át kell kelni a vízen a másik oldalra. Később a part egyre meredekebb és sziklásabb lesz, így előrejutni is már szinte csak a patak medrében lehet. A 2010. május 15. környéki esőzések és viharok a Holdvilág-árkot sem kímélték, sajnos ismét több helyen leszakadt a rézsű és a patakmederbe dőltek az egyébként egészséges fák. A 90-es években még majdnem két tucat híd ívelt át az árok fölött, most a három utolsó híd egyikére is fa borult (ez látszik a videóban is). A patakmeder egyre jobban feltöltődik a leomló sziklákkal, földdel, a magasabban fekvő részekről érkező hordalékkal. Úgy tűnik, Szentendrei Erdészet emberei áldozatos munkájuk ellenére már nem tudják helyreállítani a korábbi állapotokat, és félő, hogy az egyre gyakoribbá váló heves viharok és esőzések hatására a Holdvilág-árok bejárása idővel lehetetlenné illetve életveszélyessé válik. Össze kellene fogni mindazoknak, akik szívesen töltik itt az idejüket, egy néhány napos, szervezett és az Erdészet által felügyelt "nagytakarítással" talán lassítható lenne ez a pusztulási folyamat.

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás pilis patak vízesés barlang holdvilág árok sashegyi sándor

Diósgyőri Várfesztivál

2010.05.23. 17:26 Mónika@Táltos.TV

A Diósgyőri Várfesztivál apropóján tegnap, május 22-én, felderítettük a várat és környékét. Kb. 2 hét múlva felkerül az oldalunkra a diósgyőri várról szóló kisfilmünk, előzetesként feltöltjük a tegnapi napon készült fotóink egy részét.

Aki nem ismeri Diósgyőrt: a történelmi város ma Miskolc egyik városrésze, Budapest határától 180 km, ebből több mint 150 km autópálya, így két óra alatt kényelmesen elértük az úticélt.

A vár környékén bőven van parkolóhely, ami május 1-től szeptember 30-ig fizetős (300 Ft/óra). A Bodrogi Zsigmond utcában parkoltunk le és kiszállva a kocsiból megnyugodva állapítottuk meg, hogy az út mellett zúgó Szinva patak már apadt annyit, hogy nem kell féltenünk az autót. Ugyanis a vár felé haladva még több helyen láttuk az egy héttel ezelőtti özönvíz elleni védekezéshez egymásrarakott homokzsákokat és az áradat elvonulása után az utcákban megindult a nagytakarítás (ez a videó 6 nappal korábban és pár száz méterre a vártól készült).

A várjátékokra belépőt kellett fizetni: felnőtteknek 1.300 Ft tanulóknak 900 Ft, de 10 éves kor alatt ingyenes. A Várfesztivál nyitó rendezvényén ezúttal igazságos uralkodónk, Mátyás király kora elevenedett meg.

Délelőtt 11-re értünk oda, pont akkor, amikor megkezdődött Corvin Mátyás és Aragóniai Beatrix látványos bevonulási ceremóniája, majd ezt követően élettel telt meg a királyi palota és kezdetét vette az egész napos reneszánsz kavalkád. A szereposztás parádés volt: az uralkodót korunk filmjeinek Mátyás királya, Helyey László színművész, a királynét Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája jelenítette meg, Beckót és Mujkót, Mátyás kedvenc udvari bolondjait a két rettentő tréfamester, Szőke András és Badár Sándor alakította.

Itt megtekintheted a Várfesztiválon készített fotóinkat: Flickr - Diósgyőri Várfesztivál

Szólj hozzá!

Címkék: szőke andrás badár sándor helyey lászló diósgyőri várfesztivál seres ildikó

Sziasztok, itt a Táltos.TV

2010.05.17. 19:15 Mónika@Táltos.TV

Igaz, csak 2010. júliusában indítjuk online adásunkat, de két dolgot már mától nyomon követhettek a weboldalunkon (www.Táltos.TV). Az egyik a blog, ahol folyamatosan beszámolunk a már zajló forgatási munkáinkról, a másik a programajánló menüpont.

Júliusban lendülünk bele igazán. Terveink szerint a Táltos.TV stábjával folyamatosan járjuk az országot és beszámolunk nektek mindarról, amit látunk-hallunk. Elkalauzolunk benneteket az ismertebb és kevésbé ismert magyar várakhoz, kastélyokhoz, szakrálisnak tartott helyekhez, kirándulásokat szervezünk a legszebb természeti értékeinkhez. Ellátogatunk egy-egy, általunk érdekesebbnek tartott hagyományőrző rendezvényre, bemutatunk olyan csoportokat, akik az ősi magyar szokásokat ápolják.

De foglalkozunk a jövővel is: alternatív energiákkal, biotermékekkel, környezetvédelemmel, és olyan közösségi kezdeményezésekkel, ahol a fenntartható fejlődés társadalmi modelljeivel kísérleteznek.

Tudom, sok-sok komoly téma is van ezek között, de nagyon igyekezni fogunk, hogy mindenről közérthetően, informatívan és ha a téma engedi, szórakoztatóan számoljunk be. Szóval: keressétek mától a neten a Táltos.TV-t. Nem csak saját weboldalunkon találtok meg, hanem a YouTube-on és a Vimeón is fent lesznek a videóink, továbbá van saját Facebook és MySpace oldalunk is. Írjatok, kérdezzetek, mondjátok el a véleményeteket, örömmel várunk minden érdeklődőt.

Sziasztok, itt a Táltos.TV! from Táltos.TV.

Szólj hozzá!