HTML

Facebook Oldalam

Táltos.TV

Friss topikok

Linkblog

Archívum

IV. Földgyógyító Szilaj Dobünnep

2010.06.14. 20:43 Táltos.TV

2010. június 12.: Forró kánikulai nap, a forgatási listánkon szerepel egy tarnaszentmáriai rendezvény. A falucska az autó navija szerint Budapesttől 106 km-re van, meleg is van, nem is tudunk túl sokat a rendezvényről (van-e olyasmi, amit érdemes kamerával rögzíteni), így csak egyszemélyes stábként vágok neki a késő délutáni órákban a távnak.

A 255 lelkes pici falucska a Mátra délkeleti oldalán, a Tarna völgyében fekszik, egyetlen nevezetessége Magyarország egyik legrégebbi és szerintem egyik legtüneményesebb pici temploma. No, meg a Földgyógyító Szilaj Dobünnep a falucska határában, amit idén negyedik alkalommal rendezett a Szilaj Dobkör. Kitáblázva a rendezvényt nem láttam, de mivel a falunak csak két utcája van, eltévedni nem nagyon lehet (nekem azért sikerült elsőre a kettőből abba az utcába befordulnom, ami a rossz irányba vezetett).

A dobünnep helyszíne egy kb. 2-3 focipálya méretű sík terület, amit a Mátra erdős lankái határolnak. Középen egy fedett színpad meglepően jó hangtechnikával (nagyon jól szólt a völgyben Jeszenszky István hangja, remélem, ezt a videó is tükrözi valamennyire), mellette egy jurta árválkodik, kétoldalt a látogatókat kiszolgáló sátrak; az egyik oldalon vattacukor, lufik és mindenféle csecsebecsék, a másik oldalon a büfé jellegű sátrak. A nem túl nagyszámú látogató a tűző napsütés elől menekülve a "sörsátrat" részesítette előnyben, miközben a színpadon magányosan zenéltek a meghívott előadók.

Aztán a hegyek mögött lebukott a nap és egyszer csak megsokszorozódott a terület szélén parkoló autók száma. Megérkeztek a dobosok. A tűz körüli dobolás előtt, az utolsó színpadi előadó Jeszenszky István hangszerzetes volt, aki maga köré invitálta a jelenlévőket. Sosem láttam-hallottam őt eddig. Magával ragadó, intenzív, de sallangoktól mentes előadásmódja lenyűgözött, tényleg a hang mestere. Az alábbi videó-dokumentáció első felébe az ő szeréből válogattam be részleteket. Elnézést, ha időnként kicsit remeg a kép, de nem volt egyszerű egy kézzel kezelni a 3-4 kilós kamerát, a másik kezem ahhoz kellett, hogy csapkodjam a szúnyogokat...

A est fénypontja a már sötétedés utáni, tűz körüli közös dobolás, ezt örökíti meg a videódokumentáció második fele. Az együtt dobolást és éneklést tűzönjárás zárta, azonban ezt  már nem tudtam rögzíteni, túl kevés lett a fény, miután kihúnyt a tűz. A Szilaj Dobkörnek minden elismerés a szervezésért; egyszer talán megpróbálkozhatnának egy hasonló rendezvénnyel Budapest környékén, ahol kevesebb a szúnyog és valószínűleg több lenne a látogató... :)


A videót itt is megnézheted illetve letöltheted 720p HD felbontásban: 4. Földgyógyító Szilaj Dobünnep, vagy akinek a YouTube szimpatikusabb: Link a YouTube videóhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: dob táltos tarnaszentmária szilaj dobünnep földgyógyító

A bejegyzés trackback címe:

https://taltostv.blog.hu/api/trackback/id/tr662081804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása